Egy érdekes nap a hajón...

 2010.03.06. 03:34

Tegnap tanulságos napunk volt. Nyúltak az arcok rendesen. Arról van szó, hogy Arno igazán kedves főnök, de eléggé szabadjára engedi a búvároktatókat, és ez most töményen visszaütött. 

A merülőhely Chumphon, mély hely, és ugye cápák szoktak lenni. Már mondjuk egy hónapja nincsenek ott. Én mondogatom egy ideje, hogy ahogy melegszik a víz, biztos lejjebb húzódtak, valamint a halászok is állandóan a környéken vannak, a kajájuk is megfogyadkozott, ezek tuti egy időre odébbálltak. De ugye az oktatók mégiscsak cápát akarnak látni, ezért ők is mélyebbre húzódnak. 

Adva volt a hajón 5 csoport:

Én, Tapsival és Zsoltival, (Deep speccel rendelkeznek, max mélység, ahová mehetnek, 40m)

Jean, két OWD tanulóval, és egy végzett OWD-s német nővel, max mélység 18m (igazából 12, mert saját bevallása szerint még nem végzett az owd 2. merüléssel, de már előző nap is 16 méteren voltak... Nem is akarok többet tudni erről)

Dave, végzett AOWD búvárokkal, max mélységük 30 méter lehet

Olli, AOWD tanulóval, szintén 30 méterre mehetnek

Egy pár, az egyikük oktató, a másikuk divemaster, csak bulimerülésre jöttek.

Első merülésre mi terveztünk egy 40 méterest, a látótávolság lenn nem tól jó, de hátha mégis megtaláljuk a cápákat. Nem találtuk. Szépen visszamentünk a kötélhez, Dave a 4 búvárjából kettőt felküldött biztonsági megállóra, mert fogyott a levegőjük, ő meg a másik kettővel 12 méterről még visszament 30-ra. Én felvittem a két búvárját, visszamentünk a hajóra. Megérkezik Olli, és elkezdi mondogatni, hogy csak oktatók menjünk már el egyet merülni a két merülés között. Mondom, én 40-en voltam, nem megyek, szóval ketten Dave-vel elmentek. Kb negyed óra látunk egy dekobóját a hajótól kb 50-80 méterre, és egy másik buborékot a kötélen. Ez szép, lementek 42-re, elvesztették egymást, Olli visszajött a kötélhez, Dave meg a kékben feljött.

Közben kérdezem Jeant, hogy ment a merülés, mondta, hogy cápát ugyan nem látott, de talált egy tűzhalat 28!!! méteren. Mondom micsoda?? OWD tanulókkal mit keresett 28 méteren???? Valamit magyarázott, hogy ő 60 méterig vihet embereket, mert CMAS oktató, meg különben is ki tudja meg, és nem fogta fel, hogy ez miért nem helyes. Nem is próbáltam elmagyarázni neki. Csak annyit mondtam, hogy nem akarok róla tudni.

Közben a srácok visszajöttek a hajóra, de a búvároknak már letelt a másfél óra felszíni ideje, így irány vissza a vízbe. Mi 29 méteren voltunk, de leginkább 22-n úszkáltunk, hogy ne kelljen 20 perc után feljönni. Ahogy fogyott az idő, szépen eljebb jöttünk, kötél, a többiek már ott voltak, kivéve Dave csoportját. Többször láttam őt alattunk úszni. Gondoltam is, lesz büntetés rendesen! Biztonsági megálló, majd felküldtem a srácokat, Dave két búvárát megint, ő még lenn maradt a másik kettővel, majd megérkeztek ők is. Kérdezem Dave-et, mennyit kapott? 21 percet! Nekem még volt 70 barom, neki 60, ez kb elég lesz. Mert ugye nem hagyom ott egyedül! Lassan teltek a percek, közben elfoglaltuk magunkat... Képek a képtárban :-D

Olyan 7 perc lehetett hátra, amikor rá kellett csatlakoznia az oktopuszomra, mondta hogy ő inkább felmegy. Mondtam, hogy ne tegye. Így maradtunk, vééégre letelt az idő, és felmehettünk. 

A csattanó: Arno persze nagyon ki volt akadva, mert természetesen valaki azonnal elmondta neki, mi történt. A legszebb, hogy az oktató páros még meg is kérdezte tőle, hogy mit jelent, ha a kobra komputer ERROR módban van? Az azt jelenti drága, hogy kihagytad a dekompressziós megállót! Hol szerezted a divemasteri kártyádat?? ÁÁÁÁÁÁÁ

A bejegyzés trackback címe:

https://dorithaifoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr671813008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tapek 2010.03.06. 04:19:54

Valoban sokat lehetett tanulni ezektol a felelossegteljes PADI katonaktol! Igazi szerepmodellkent funkcionaltak! :-))
süti beállítások módosítása